poradnik

Filtry podzlewozmywakowe — jakie się stosuje, czemu warto na nie postawić?

Odpowiednie przefiltrowanie wody stosowanej w domu ma niezwykle duże znaczenie. Od tego zależy bowiem nie tylko to, jaka woda trafi na przykład do garnka w celu ugotowania makaronu, ale też stan kranów, czy też różnego rodzaju urządzeń, które wykorzystują spore ilości wody. Z tego powodu ważne jest, by stosować odpowiednie filtry podzlewozmywakowe. Jakie się stosuje i czemu są one aż tak ważne?

Filtry podzlewozmywakowe — co do nich zaliczamy?

Jako filtry podzlewozmywakowe można zaliczyć praktycznie wszystkie filtry, które stosuje się w celu uzdatnienia wody wypływającej z kranu w naszym domu. Może to być więc zarówno pojedynczy filtr, jak i sporej wielkości zestaw składający się z dwóch, trzech, czterech, a w niektórych miejscach nawet i pięciu filtrów działających po to, by jak najbardziej uzdatnić wodę wypływającą z kranu. 

Do filtrów zlewozmywakowych zaliczamy więc kompletny zestaw systemów filtracyjnych, które oddzielają zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i mechaniczne. W ten sposób woda, która wypływa z kranu, jest w pełni bezpieczna.

Dlaczego warto postawić na dobre filtry podzlewozmywakowe?

Przede wszystkim dobre filtry podzlewozmywakowe pozwalają na uzdatnienie wody, zanim użyjemy jej w sprzęcie AGD, takim jak na przykład ekspres do kawy, czy też czajnik elektryczny. Woda zanieczyszczona może doprowadzić bowiem do awarii takich urządzeń. Winowajcą są sole minerałów zawarte w nieuzdatnionej wodzie, które gdy ich stężenie jest wystarczająco wysokie, powodują powstawanie tak zwanego kamienia, czyli osadów mineralnych. 

Dobre filtry podzlewozmywakowe są też w stanie pozwolić nam na działanie w sposób neutralny dla środowiska. Mowa tu bowiem o tym, że z ich pomocą można bez problemu uzdatnić do picia tak zwaną kranówkę. Dzięki temu my mamy stały dostęp do świeżej i zdatnej do picia wody, którą wystarczy po prostu nalać do butelki, czy też do szklanki, a do tego w środowisku pojawia się mniej butelek plastikowych, które są masowo wykorzystywane do oferowania wody zdatnej do picia.