na zewnątrz

Czym się kierować przy wyborze grilla ogrodowego?

Fani grilla zawsze cieszą się na przyjście wiosny, ponieważ wtedy można zacząć przyrządzać na świeżym powietrzu swoje ulubione dania. Grillowanie jest jeszcze bardziej przyjemne, jeśli przyrządzamy nasze specjały na sprzęcie o wysokiej jakości. 

Jakie aspekty należy mieć na uwadze przy wyborze grilla?

Nowoczesne grille ogrodowe występują w wielu wersjach i formach, dlatego szybki zakup tego jednego sprzętu jest mocno utrudniony. Zanim zakupimy grilla, warto wziąć pod uwagę stabilność, mobilność oraz sposób czyszczenia. W kontekście stabilności warto zwrócić uwagę na to, ile dany grill ma nóżek i w jaki sposób są one przymocowane. Słabo zakręcone śrubki lub nogi przyspawane w niechlujny sposób przez producenta mogą przyczynić się do przewrócenia grilla. Ryzyko poparzenia jest szczególnie wysokie, gdy będziemy używać grilla na węgiel. Nowoczesne grille ogrodowe umożliwiają regulację nóżek. Taka regulacja umożliwia dopasowanie położenia grilla do powierzchni terenu. Tym samym możemy grillować, nawet gdy grill będzie stał na nieco nierównym podłożu. 

Rodzaje grill ogrodowych

Jak już wspominaliśmy, nowoczesne grille ogrodowe na rynku występują w wielu formach. Smakosze grillowanych produktów mogą gotować na grillu węglowym, gazowym, elektrycznym oraz gazowo-węglowym. Jak widać, wybór jest naprawdę szeroki, dzięki czemu każdy miłośnik grillowania może zakupić urządzenie dopasowane do jego potrzeb. Każdy rodzaj grilla oczywiście różni się technologią. Grille węglowe to oczywiście klasyki wśród urządzenia. Nowoczesne grille ogrodowe tego typu szybko się rozpalają za pomocą rozpałki. Gazowe grille cechują się większą ekonomiką oraz trwałością. Niestety są one droższe od kolegów węglowych. Grille napędzane energią elektryczną włączają się same i w związku z tym nie trzeba ich rozpalać. Można je używać zarówno na dworze, jak i wewnątrz pomieszczeń. Ostatnim rodzajem są nowoczesne grille ogrodowe bazujące zarówno na gazie, jak i węglu. To propozycja dla osób, które nie chcą uzależniać się od jednej technologii przygotowywania potraw z grilla.